‌‌نایب رئیس کمیته فضای مجازی ‌مجلس شورای اسلامی از جزئیات طرحی گفت که مجلس برای ساماندهی فضای مجازی یا پیام رسان‌ها در دست تدوین دارد. محمداسماعیل سعیدی، نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی است که در کمیسیون فرهنگی عضویت دارد و نایب رئیس کمیته فضای مجازی در مجلس شورای اسلامی که […]

‌‌نایب رئیس کمیته فضای مجازی ‌مجلس شورای اسلامی از جزئیات طرحی گفت که مجلس برای ساماندهی فضای مجازی یا پیام رسان‌ها در دست تدوین دارد.

محمداسماعیل سعیدی، نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی است که در کمیسیون فرهنگی عضویت دارد و نایب رئیس کمیته فضای مجازی در مجلس شورای اسلامی که در مورد مهمترین مسایل روز و حیطه تخصصی با وی به گفت‌وگو نشستیم که حاصل آن را در ادامه می خوانیم:

مجلس طرحی را برای ساماندهی فضای مجازی یا پیام رسان ها در دست تدوین دارد، لطفا ابتدا جزئیاتی از این طرح را مطرح نمایید.

سعیدی: کلیات طرح ساماندهی فضای مجازی در صحن مجلس اعلام وصول شد و به کمیسیون فرهنگی ارجاع شد که کمیته فضای مجازی هم به عنوان کمیته تخصصی در حال بررسی آن است. در همین راستا با صاحبان پیام رسانان داخلی و مدیران مختلف و مرکز پژوهش‌ها جلساتی را برگزار کرده و نظرات آنها را جمع آوری کردیم که در نهایت باید بتوانیم تا دو ماه آینده طرح تمام شود و به صحن بیاید.

هدف از این طرح این است که تکلیف پیام رسان‌های خارجی که در فضای مجازی داخل مشغول فعالیت رها هستند، روشن کنیم. پیام رسان‌ها باید تابع یک سری چارچوب‌ها باشند، در کشورهایی مانند آمریکا و فرانسه و… که به بی بند و باری توام با آزادی مشهور هستند هم نسبت به فعالیت شبکه‌های اجتماعی در مورد هنجارهای جامعه خود حساس هستند بنابراین قصد ما این است که چارچوب‌ها مشخص شود.

ضمن اینکه پیام رسان‌های داخلی هم باید نحوه حمایت و رقابت آنها مشخص شود، باید فرصتی ایجاد کنیم که در بستر مناسب رقابت کنند. اکنون پیام‌رسان‌های داخلی نمی‌توانند با خارجی‌ها رقابت کنند چراکه پهنای باند در اختیار خارجی‌هاست و حمایت‌های زیرساختی از خارجی‌ها هم قدرت رقابت از داخلی‌ها را گرفته است.

در کشور دانش فنی را داریم و جوانان و نخبگان ما توانمندی بالایی دارند ولی از جهت حمایت‌های مالی و زیرساختی متاسفانه حمایتی که باید و شاید وجود ندارد. با این طرح باید پیام رسانها در عرصه اجتماع فعالیت خود را در بستر مناسب انجام دهند و رقابت کنند.

برخی از این طرح، برداشتشان این است که نوعی فیلترینگ جدید است، آیا تایید می‌کنید؟

سعیدی: برخی برداشت‌های سوئی از این طرح ارائه کرده‌اند که این طرح در راستای محدود کردن پیام رسان‌های خارجی و فیلتر کردن آنها است که این را تکذیب می‌کنم و هدف ما این است که پیام رسان‌ها سامان پیدا کنند.

یکی از اهداف دیگر، کنترل مرزهای ورودی فضای دیجیتالی است. مرزهای زمینی و هوایی تکلیفش مشخص است و مرزبان دارد ولی مرزهای مجازی ما رها است. چنانچه همان حمله‌ای که توسط داعش به مجلس صورت گرفت، همه هماهنگی‌ها در فضای مجازی و در بستر تلگرام بوده است، لذا باید این فضا کنترل شود.

در همین فرانسه وقتی اسم «سید حسن نصرالله» را بنویسید، این اسم در عرض یک دقیقه حذف می‌شود که این فقط نمونه‌ای است از صدها مورد است که در کشوری مانند فرانسه به عنوان مهد آزادی انجام می‌شود و در ایران هم باید مرزبانی وجود داشته باشد. اگر تصویب شود، مرزبانی داده‌ها در فضای مجازی مسئولیتش بر عهده دستگاه‌ها بوده و در مورد آن پاسخگو خواهند بود.

موضوعی هم مطرح شده بود مبنی بر اینکه مجازات ایجاد کانال و گروه هم در این طرح پیشبینی شده، ماجرای آن چیست؟

سعیدی: مجازات که نه، قانون باید ضمانت اجرایی داشته باشد و برخورد با متخلفین همان ضمانت اجرایی است چرا که مطابق همه کشورهای دنیا، کانال و گروه باید در جایی ثبت شود تا پاسخگوی مطالب منتشر شده در آن باشند. وزارت ارشاد هم تصریح می‌کند که زیرساخت این اقدام فراهم است و این به معنی ضابطه مند کردن است، نه کنترل!

باید ادمین و مسئول هر کانالی مشخص شود تا هر اتفاقی افتاد، مدیر و ادمین پاسخگو باشد، ولی الان هرکی‌هرکی است و رها است اما با ثبت مشخصات کانال‌ها و گروه‌ها، اگر قوانین نقض شد، فرد باید پاسخگو باشد.

  • منبع خبر : خبرگزاری تسنیم