روز گذشته نماد «در نشان» در پنجمین همایش ملی فضای مجازی پاک رو نمایی شد. این نماد که به عنوان نمادی پیشنهادی برای جایگزینی @ در URL فارسی است میتواند به عنوان نمادی فارسی و راست به چپ برای فضای مجازی مطرح گردد. مقاله ای در باب ضرورت ساخت نماد های فارسی حروفی که […]
روز گذشته نماد «در نشان» در پنجمین همایش ملی فضای مجازی پاک رو نمایی شد. این نماد که به عنوان نمادی پیشنهادی برای جایگزینی @ در URL فارسی است میتواند به عنوان نمادی فارسی و راست به چپ برای فضای مجازی مطرح گردد.
مقاله ای در باب ضرورت ساخت نماد های فارسی
حروفی که حرفی برای گفتن ندارند
شاید بار ها نشانه @ را دیده باشید اما سوال اینجاست که آیا میدانید این نماد به چه معناست؟
حاصل واردات زبانی، بدون کوچکترین واکاوی برای معادل سازی آنها با حروف بومی حاصلی جز این ندارد که یا افراد جوابی برای این سوال ندارند یا نهایتا میگویند نمادی است برای مشخص کردن نام کاربری در ایمیل و شبکه های اجتماعی.
بگذارید از جهتی دیگر به این موضوع نگاه کنیم. این عبارت را بخوانید: ali@gmail.com
شما وقتی این عبارت را میخواندید در ذهن خود گفتید، علی اتساین جی میل دات کام. اما یک انگلیسی زبان در ذهنش با این جمله روبروست که علی در جی نامه ممیز کمپانی. یک فارسی زبان و یک انگلیسی زبان که دانش فنی رایانه ندارند هر دو با یک عبارت مواجه هستند اما یکی با خواندن آن میفهمد که این عبارت به علی که ماهیتی در یک کمپانی مرتبط با نامه است اشاره میکند و دیگری باید دست به دامن نوه اش شود تا برای او توضیح دهد Gmail چیست، com یعنی چه، @ چه علامتی است و اینها در کنار هم چه معنایی پیدا میکنند و جالب اینجاست که نهایت توضیح همان نوه در مورد @ ترجمه آن به کلمه «در» نیست بلکه به عنوان یک نماد بی معنی برای جدا سازی نام کاربری از نام سرویس دهنده است.
حالا جواب سوال مشخص شد @ یا At sign همان «نشان در» یا «درنشان» فارسی میتواند باشد. سالهاست که زبان شناسان به ارتباط مستقیم زبان و قدرت تفکر صحه گذاشته اند. تحقیقات نشان میدهد بین ژاپنی هایی که تمام کلمات وارداتی را معادل سازی کردند و هندی هایی که حتی زبان ملیشان را در مکاتبات رسمی و زبان علمی کنار گذاشتند یک تفاوت بزرگ وجود دارد. دانشمندان ژاپنی کلمات را همراه با مفاهیم آنها میشناسند و به راحتی میتوانند مفاهیم جدید تر و ایده های نو از داده های قبلی خود بدست آورند اما دانشمندان هندی برای پیشرفت به سد بزرگی که فهم علامت ها و لغات ابتدائا بی معناست برخورده اند و بعد از اشراف به معانی لغات و نشانه ها نیز سخت تر میتوانند روی آنها نوآوری و پیشرفت داشته باشند.
«زبان نقش محوری در رشد و تحول ذهنی ایجاد میکند و ذهن را مجهز به یک نظام نشانه ای قوی میکند که بر اثر آن، بشر میتواند استنباط و دریافت خود را به موارد جدیدی که در باره آنها تجربه مستقیم ندارد تعمیم دهد و بدین ترتیب زبان که خود ابزاری برای تفکر به شمار میرود به صورت سازوکار راهبرد تفکر در می آید.» (وبگاه انجمن انفورماتیک ایران)
آنچه گفته شد ضرورتی بود بر معادل سازی لغات و نماد های زبان علمی وارداتی با لغات و نماد های زبان علمی بومی که در مباحث حول نظریه موجبیت زبانی هومبولت و نظریات ویگوتسکی در حدود قرن 17 و 18 و بسیاری از نظریه پردازان فعلی مطرح شده است.
در این میان خیل عظیمی از کلمات و نشانه ها وجود دارد که میتوان به فکر معادل فارسی برای آنها باشیم و این مهم به عهده فرهنگستان زبان و ادب فارسی است اما آنچه باعث شد توجه ما به ساخت نمادی معادل نماد @ جلب شود فراگیری آن در فضای مجازی و نبود معادل خاصی برای آن است.
و اما پیشنهاد ما برای جایگزینی و بومی سازی نماد @ ، نماد «درنشان» می باشد. نمادی که به دلیل شباهت با نماد اتساین ارتباط خود با نماد اصلی را حفظ میکند و در عین حال مفهوم at را با کلمه «در» معادل سازی میکند. و همچنین نمادی راست به چپ است.
امید است بررسی این نماد و مورد توافق قرار گرفتنش به عنوان نماد معادل برای اتساین باعث شود، حروف و علامت های موجود فارسی که در حوزه فناوری اطلاعات کمتر حرفی برای زدن دارند و تنها به حمل کنندگان واژگان زبان انگلیسی تبدیل شده اند، حضور فعال تری در این عرصه پیدا کنند.
- منبع خبر : اختصاصی فمپ
جمال درنشان زاده
تاریخ : 19 - اسفند - 1397
تشکر و قدردانی میکنم از این حرکت و رفتار هوشمندانه که در جهت شناساندن زبان پویای پارسی قدم مهمی برداشته است
بنده به عنوان عضو کوچکی از این خانواده حمایت خود را از نمادِ “در نشان” اعلام میدارم.
مسلم
تاریخ : 19 - اسفند - 1397
ای دورت بگردم ایرانی!؟
محمد
تاریخ : 19 - اسفند - 1397
سلام و درود خدا بر کسانی که در زمینه فضای مجازی پاک قدم بر میدارن و در خط مقدم جنگ نرم مبارزه میکنن….
دلاور های جنگ نرم خسته نباشید
درود بر شما
ahmad
تاریخ : 19 - اسفند - 1397
برای تایپش چیکار میخواید بکنید ؟
Aksam.ir
تاریخ : 19 - اسفند - 1397
سلام. الان یعنی چی؟
یعنی اینطوری میشه
aliدرنشانgmail.com :/
اقا حامد
تاریخ : 19 - اسفند - 1397
واقعا واسه اینجوری چیزا بودجه ممکلت صرف می شه 😳😳😳😳😳😳😳😳😳😳😳😳😳😳😳😱😱😱😱😱😱😱😱😱
مسئول سایت
تاریخ : 19 - اسفند - 1397
با سلام و خسته نباشید؛
جمعیت توسعه گران فضای مجازی یک سازمان مردم نهاد است و برای طراحی این طرح نه تنها ریالی از منابع دولتی استفاده نکرده بلکه حتی از منابع خصوصی هم خرج نکرده است، چرا که طرح توسط دانشجویان عضو در سمن و به صورت داوطلبانه جلو رفته است.
مجیدی
تاریخ : 19 - اسفند - 1397
فعلا بودجه دریافت کردن که این نشان رو ساختن.
برای باقیش بودجه ای ندارن دوستان. در همین حد فعلا داشته باشید تا بعد
مسئول سایت
تاریخ : 19 - اسفند - 1397
با سلام و احترام؛
وارد کردن اتهام به افراد و گروه ها بدون وجود هر گونه امکان پیگیری برای آنها از معضلات فضای ناپاک مجازی است.
برای این طرح و تدوین این پیشنهاد ریالی از منابع دولتی و خصوصی خرج نشده و تماما به صورت وقت گذاری داوطلبانه و مردم نهاد و توسط دانشجویان عضو در سمن صورت گرفته است.
مسیح
تاریخ : 19 - اسفند - 1397
حرکت بسیار ابلهانه ای بود
بعضی چیزها را باید با همون زبان بین المللی پذیرفت
بیا یه زبان برنامه نویسی فارسی هم بساز پس
مشخصه که این کار محکوم به شکسته
چه جوری میشه نوشتش روی کاغذ؟
یاد من بی سواد هم بده
مسئول سایت
تاریخ : 19 - اسفند - 1397
با سلام و احترام به شما دوست عزیز؛
نحوه نوشتن نماد به این صورت است که ابتدا دال را از بالا به پایین و به صورت معمول مینویسید و سپس از انتهای دال به سمت عقب آن و نهایتا جلوی آن یک دایره رسم میکنید که انتهای دایره همان حرف “ر” خواهد بود که از پایین به بالا نوشته میشود.
اما در باب فارسی سازی، قرار نیست که هر چیزی به فارسی برگردد. بلکه اصل طرح و پیشنهاد تولید یک نماد ملی در حوزه آی سی تی بود و اهمیت آن در نظریات و مباحثی که در متن به آنها اشاره شد به خوبی ذکر شده است.
اگر دقت کرده باشید بسیاری نماد های دیگر مانند ممیز، علامت تقسیم و … نیز در فارسی و انگلیسی متفاوت است و حتی همین نماد اتساین در کشور های مختلف با نام های متفاوتی شناخته میشود.
همچنین قرار نیست در متن های انگلیسی از نماد فارسی استفاده شود، بلکه این نماد برای URL های فارسی طراحی شده که اخیرا راه اندازی شده اند و دیگر کشور ها هم به دنبال راه اندازی URL هایی به زبان های خود هستند.
حامد
تاریخ : 19 - اسفند - 1397
انشالله در همایش بعدی به جای واژه نا به جای Gmail هم تدابیر حکیمانه بیندیشید که به ما سخت میگذراند این زبان بیگانه!
مسئول سایت
تاریخ : 19 - اسفند - 1397
با سلام خدمت دوست عزیز
gmail یک نام خاص است و با نماد اتساین تفاوت ماهوی دارد.
ارائه نماد درنشان برای استفاده در URL های فارسی است که اخیرا راه اندازی شده اند.
محسن کچویی
تاریخ : 19 - اسفند - 1397
یعنی شما گمان میکنید با صرف وقت و هزینه از جیب احتمالا بیت المال مسئله ای را حل کرده اید؟ آقایان اگر در علم تولید کننده نباشیم، چاره ای جز اینکه لا اقل یک مصرف کننده هوشمند باشیم نداریم. اینترنت، ایمیل را کسان دیگری ابداع کردند و بقیه دنیا هم پذیرفته است، انتخاب راه تازه جز اینست که شما گمان میکنید، «ایران» یک جزیره مستقل از عالم است؟
مسئول سایت
تاریخ : 19 - اسفند - 1397
با سلام و خسته نباشید خدمت شما دوست عزیز؛
همایش روز شنبه به مدت سه ساعت برگزار شد و رونمایی از «درنشان» پنج دقیقه از آن بود. مابقی همایش در مورد مطالبی بود که دغدغه شماست.
پیشنهاد میکنیم مطالبی که آقای مکرون در کنفرانس IGF2017 بیان کردند مطالعه کنید و همچنین موضع گیری سران کشور های پیشرفته دنبا در باب استقلال مجازی کشور ها را مورد بررسی قرار دهید تا مشخص شود بحث استقلال مجازی اندکی جدی تر از حدی است که بخواهیم با ساده انگاری از کنار آن بگذریم.
محمد
تاریخ : 20 - اسفند - 1397
با عرض سلام و خدا قوت به دوستان دغدغه مند
دوستانی منتقد این نشان هستن و همه جور حرف میزنند اصلاً میدونند که نماد @ از کجا اومده و در کشورهای مختلف به چه اسم هایی می خونن؟؟
لطفاً مطلب زیر رو بخونید :
اگر به آدرس پست های الکترونیکی یا حساب های کاربری شبکه های اجتماعی دقت کرده باشید، حتما نشانه ای با شکل و شمایل a و یک دایره دور آن مشاهده خواهید کرد که این علامت را “ات ساین” می نامند. در برخی از زبان ها به این نشانه اینترنتی، نام های جالبی اختصاص داده اند.
به طور مثال این نشانه را در زبان هلندی: دم میمون، دانمارکی: خرطوم فیل، فنلاندی: دم گربه، آلمانی: میمون معلق، یونانی: اردک کوچک، مجاری: کرم، کره ای : حلزون، نروژی : دم خوک و در زبان روسی، سگ کوچک نام گذاری کرده اند.
این اسامی نسبت به شکل ظاهری @ انتخاب شده اند. برای اولین بار این علامت را تاجران برای مشخص کردن قیمت واحد کالا ها استفاده می کردند اما بعد ها با پیدایش اینترنت و پست های الکترونیکی، این علامت در جهان معروف شد و همه مجبور به استفاده از آن شدند.
برخی معتقد هستند این علامت در قرون وسطی به وجود آمده است و از آنجایی که راهبان همیشه به دنبال کوتاه کردن نوشته ها بودند، به جای نوشته کلمه “at” حرف T را به طور دایره شکل به دور a چرخاندند و نماد @ ساخته شد.