در اولین روز برگزاری سی و چهارمین کنفرانس بین الملی وحدت اسلامی وبینار (رسانه، فضای مجازی و وحدت اسلامی) با حضور حجت الاسلام والمسلمین دکتر حمید شهریاری دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، دکتر یونس نوربخش جامعه شناس و استاد دانشگاه تهران، دکتر محمد رضا سعید آبادی استاد روابط بین الملل دانشگاه تهران، دکتر عبدالحسین کلانتری، سرپرست پژوهشگاه فضای مجازی، جامعه شناس و استاد دانشگاه تهران، دکتر احسان شاه قاسمی استاد ارتباطات و رسانه دانشگاه تهران برگزار شد.
در ابتدای این نشست حجت الاسلام والمسلمین دکتر شهریاری اظهار داشت: ما در حال حاضر با سه سونامی اطلاعات، ارتباطات و سونامی زنجیره همتایان (بلاکچین) مواجه هستیم.
وی ادامه داد: سونامی اطلاعات به این معنی که در مدت کوتاهی دانش بشری دو برابر می شود؛ دستیابی ۵ میلیارد انسان تا سال ۲۰۳۰ به شبکههای اجتماعی هم رخدادی است که با سونامی ارتباطات رخ می دهد.
حجت الاسلام دکتر شهریاری گفت: به کمک شبکه های اجتماعی این اتفاق افتاده است که انسان ها به راحتی در دسترس هم قرار گیرند و به هم پیام دهند؛ به عبارتی با گسترش شبکه های اجتماعی قدرت توده ها در برابر حاکمیت افزایش پیدا کرده است و یکی از دلایل بیداری اسلامی و قدرت در جهان؛ دسترسی به شبکه های ارتباطی است که باعث تقلیل در قدرت حاکمیت شده است.
وی ادامه داد: سونامی دیگر سونامی زنجیره همتایان (بلاکچین) است که تحلیلگران پیش بینی می کنند با وجود این سونامی با تقلیل سازمان های حاکمیتی و به تبع تقلیل نقش آنها مواجه شویم که این خود یک تهدید است.
دکتر محمد رضا سعید آبادی استاد روابط بین الملل دانشگاه تهران در ادامه این نشست طی سخنانی گفت: منابع وحدت بخش در جهان امروز معدود و کمیاب است و دلیل آنهم به خاطر رقابت ها و بحران هایی مثل کرونا و جنگ های ساختگی، تفرقه و واگرایی هایی که در جهان میبینم.
وی ادامه داد: اگر از وحدت سخن به میان بیاوریم و رویایی در مورد آن وجود نداشته باشد اتفاقی نمی افتد، نباید در مورد وحدت اسلامی انتزاعی صحبت کرد و نسل جوان باید بتواند با این رویا به دنبال وحدت باشد.
سعید آبادی تصریح کرد: رویا است که به گفتمان وحدت قدرت میدهد، رویا یعنی امید و انگیزه مشترک و برای گفتمان وحدت اسلامی نیازمند تولید انبوه رویا هستیم.
وی با تاکید بر اینکه ذهن و روح جوان امروزی در شبکههای اجتماعی شکل میگیرد، گفت: با توجه به این جایگاه شبکههای اجتماعی ما باید به دنبال استفاده ویژهتری از این بسترها باشیم.
سعیدآبادی نوآوری را یکی از نیازهای جدی گفتمان وحدت دانست و تصریح کرد: ما باید به اصل و نقطه مرکزی پیام توجه کنیم و در سبک و قالب عرضه محتوا و همچنین روش توزیع و ارسال نوآوری داشته باشیم.
وی مقاومت، سازگاری و تغییرپذیری را از دیگر نیازهای گفتمان وحدت خواند و گفت: بادهای مخرب و مخالف وجود دارد و برخی از دیدگاهها از نوآوری جلوگیری میکند برای ترویج گفتمان وحدت به عنوان گفتمان پر نیاز جوامع اسلامی نیازمند مقاومت هستیم.
سعیدآبادی اضافه کرد: مقاومت در برابر کارهای هیجانی و مقطعی یکی دیگر از نیازهای گفتمان وحدت اسلامی است که باید مورد توجه علما و تصمیمگیران جهان اسلام قرار گیرد.
دکتر یونس نوربخش جامعه شناس و استاد دانشگاه تهران هم در این نشست به نقش مهم رسانه در همگرایی جهان اسلام اشاره کرد و گفت: رسانه ها باید برای برجسته سازی اخبار خوب پیش روند و جهان اسلام را به این سمت و سو سوق دهند و به سمت هدف اصلی خود در گسترش ارتباطات و اطلاع رسانی باز گردند.
نوربخش گفت:همگرایی جهان اسلام که با وحدت اسلامی مطرح میشود پدیدهای است با بیش از ۲۰۰ سال سابقه که اکنون در انقلاب اسلامی با قوت بیشتری درحال دنبال شدن است، اما موضوع مهم این است که نتوانسته آن را به شیوه مطلوب عملیاتی کنیم.
وی با تاکید بر اینکه همگرایی سیاسی بدون همگرایی در حوزه فرهنگی و اجتماعی شکل نخواهد گرفت، اظهار کرد: اگر بتوانیم آمار تلفات کرونا را کاهش داده و در مسیر سلامت بیشتر مردم گامی برداریم میتوانیم اعتمادسازی در سطح جهان را رقم بزنیم و به گامهای مشترک دیگر برسیم.
دکتر عبدالحسین کلانتری جامعه شناس و استاد دانشگاه تهران هم طی سخنانی در این نشست اظهار کرد: اگر نگاه تاریخی به سیر فضای مجازی داشته باشیم متوجه میشویم به موازات تغییرات فناورانه، فضای مجازی نیز با سرعت بسیاری توسعه یافته است.
وی با بیان اینکه شرایط امروز جهان و شیوع کرونا ما را به فضای مجازی پرتاب کرده و این فضا را به یک ضرورت اجتناب ناپذیر تبدیل کرده است، تصریح کرد: پیامدهای فضای مجازی تحولاتی را در حوزههای تقریب مذاهب و وحدت فرق اسلامی به همراه داشته است که در این زمان فرصتها و تهدیدها را بررسی میکنیم.
کلانتری با اشاره به اینکه وحدت از حوزه حکومتی در حال میل پیدا کردن به حوزههای مردمی، عمومی و خدمات است، اظهار کرد: تاکنون نمونههای زیادی از مصادیق این وحدت به نمایش گذاشته شده است، فضای مجازی بازار بزرگی برای پلتفرمهای اسلامی ایجاد کرده که میتوان از حوزههای عقیدتی به حوزههای تولیدی و مصرفی برسیم.
وی از فرصت فضای مجازی برای شکلدهی به کمپینهای بزرگ اسلامی یاد کرد و افزود: در شرایط کرونا به صورت خاص که امکان اجتماعات وحدت آفرین همانند حج را از دست دادهایم میتوانیم تجمعات گستردهتری را رقم بزنیم و کمکهای مالی به ملتهای مسلمان را نیز در این فضا دنبال کنیم.
- منبع خبر : مرکزملی فضای مجازی
Friday, 3 January , 2025