جلسه قبل: مهافمپ۳۸ با موضوع « ۱۴ سالههای اینستاگرامی »
مشاهده فیلم این جلسه و جلسات دیگر مهافمپ در کانال آپارات جمعیت توسعه گران فضای مجازی پاک
گزارش جلسه:
سی و نهمین نشست هم افزایی فعالان فضای مجازی همزمان با سالگرد شهادت سردار قاسم سلیمانی با موضوع «حاج قاسم فضای مجازی» توسط جمعیت توسعه گران فضای مجازی پاک برگزار شد؛ در این نشست فعالان فضای مجازی در بررسی این موضوع که اگر سردار سلیمانی مدیریت عرصه فضای مجازی را برعهده داشت، وضعیت کشور چگونه بود، بر لزوم پیروی از مکتب وی برای اقتدار فضای مجازی کشور تاکید کردند.
مدیریت فعلی فضای مجازی، افراد اهل ابتکار و نبوغ را کشف نمیکند
محمدمهدی حبیبی فعال فضای مجازی در این نشست با اشاره به تاکید رهبر معظم انقلاب مبنی بر اینکه باید به سردار سلیمانی به چشم یک مکتب، نقشه راه و مدرسه نگاه کرد، گفت: بررسی مصداقی عملکرد شهید سلیمانی میتواند فرصتی باشد بر اینکه قواعد و اصول عملکرد او را کشف کرده و آن را به مدیریت عرصه فضای مجازی تطبیق دهیم.
وی با اشاره به ویژگیهای بارز سردار سلیمانی از جمله مسئولیت پذیری و دلسوزی برای نظام جمهوری اسلامی، تاکید کرد: سوال این است که اگر سردار سلیمانی با همان نحوه تفکر و مکتب، وارد فضای مجازی کشور میشد، هم اکنون این فضا چگونه مدیریت میشد؟
این فعال فضای مجازی با بیان اینکه سردار سلیمانی اهل ابتکار بود و از ظرفیتهای مردمی استفاده میکرد، خاطرنشان کرد: کشف انسانهای مبتکر با راه حل های جدید میتواند یکی از مسیرهای حل مشکلات فضای مجازی ما باشد. اما متاسفانه مدیریت فعلی فضای مجازی، افراد اهل ابتکار و نبوغ را کشف نمیکند.
حبیبی با تاکید بر شاخص قوی بودن سردار سلیمانی که دشمن نمیتوانست وی را نادیده بگیرد، گفت: ما در فضای مجازی هیچ کاری انجام نمیدهیم و دشمن ما را در محاسباتش نادیده میگیرد.
وی با اشاره به مشکلات فعلی در عرصه محتوای فضای مجازی گفت: هم اکنون شاهد هستیم که برخی از تولیدکنندگان محتوا به سمت همکاری با یوتیوب رفتهاند چرا که این پلتفرم هزینه فروش ترافیک محتوا را به تولیدکننده اختصاص میدهد. این درحالی است که در کشور ما سالهای سال است که درخواست میشود که تولیدکننده محتوا نیز از فروش ترافیک منتفع شود اما این اتفاق نیافتاده و فقط سود آن به جیب اپراتور میرود.
اگر سردار سلیمانی مدیریت فضای مجازی را بر عهده داشت به طور قطع نگران فرزندان بود
رسول جلیلی، عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی با بیان اینکه متاسفانه مسئولان ما ادعای ولایتمداری دارند اما نگران صندلی و کسب رای برای خود هستند، گفت: حاج قاسم دغدغه ولایتمداری داشت و به هیچ عنوان اجازه نمیداد کلام رهبری بر زمین بماند. اما ما شاهد هستیم که در فضای مجازی کسانی که عنوان میکنند دغدغه ولایتمداری دارند، هر یک ساز خود را میزنند.
وی افزود: سال گذشته در جلسه با حضور مسئولان فضای مجازی، مقام معظم رهبری توصیههای اکیدی در خصوص فضای مجازی داشتند و برای این فضا، احکامی صادر کردند. اما امروز مسئولان کاری کردهاند که ما خجالت می کشیم. اما اگر حاج قاسم بود، به هیچ عنوان فرمان رهبری زمین نمیماند.
جلیلی گفت: میگویند که به دلایل مختلفی از جمله محدودیتهای ایجاد شده، کار جلو نمیرود اما سوال اینجا ست که آیا حاج قاسم از محدودیتها گریزی داشته است؟ با توجه به خصائلی که از شهید سلیمانی میدانیم، اگر ایشان فرمانده فضای مجازی بود، آیا انتظارات رهبری را محقق نمیکرد؟
عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی با طرح این سوال که به رغم تاکیدات رهبری، ما دربرابر فناوریهای نو چه کردهایم، ادامه داد: هر روز احاطه دشمن بر فضای مجازی ما بیشتر میشود و وزیر و رئیس شورای عالی فضای مجازی تنها میگویند که امکان انجام کار وجود ندارد. حتماً انجام این امور در فضای مجازی، سادهتر از شکست داعش است و اگر حاج قاسم بر این فضا مدیریت میکرد به طور قطع، مصلحت ولی را مصلحت خود میدانست.
هر روز احاطه دشمن بر فضای مجازی ما بیشتر میشود و وزیر و رئیس شورای عالی فضای مجازی تنها میگویند که امکان انجام کار وجود ندارد. حتماً انجام این امور در فضای مجازی، سادهتر از شکست داعش است
در فضای مجازی با شیب منفی اقتدار مواجهیم
وی استقلال طلبی و استقلال گرایی کشور را از دیگر ویژگیهای شخصیتی سردار سلیمانی عنوان کرد و گفت: اما در فضای مجازی ما چه اتفاقی افتاده است؟ آیا استقلال وجود دارد؟ چه ذلتی بیشتر از اینکه گوگل بدون اطلاع کاربر، نسبت به حذف اپلیکیشن از گوشی اقدام کرد. ما در این ۱.۵ سال چه کردیم؟ اگر حاج قاسم بود آیا نسبت به این موضوع واکنش نشان نمیداد؟
دکتر جلیلی با اشاره به اقدام اینستاگرام در حذف پستها و مطالب کاربران ایرانی، گفت: برخی مسئولان گفتند که برای مقابله اقدام میکنیم اما اقدامشان فقط حمایت از این پلتفرم خارجی بود.
این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه سردار سلیمانی قله تواضع و اقتدار بود، اضافه کرد: ما در این دو دهه گذشته، در فضای مجازی شیب منفی اقتدار را داشتیم و به موقع اقدام نکردیم و چوب آن را خوردهایم. معلوم است که مسئولی که نگران داشتن رسانه در زمان انتخابات باشد، مسائل موجود را حل نمیکند. چون رای برای وی مهمتر است.
وی گفت: اگر سردار سلیمانی مدیریت فضای مجازی کشور را بر عهده داشت به طور قطع نگران فرزندان این کشور بود. اما هم اکنون کودکان ما در مظان مردن فرهنگی هستند و هیچ مسئولی توجه نمیکند. سوال اینجاست که آیا سردار سلیمانی نسبت به مسائل تا این حد بی تفاوت بود؟
زیست مردم در فضای مجازی تحت اشغال بیگانگان و دشمنان است
در این نشست مهدی صرامی مدیرعامل مجمع فعالان فضای مجازی انقلاب اسلامی (فرا) نیز با اشاره به ویژگیهای سردار سلیمانی در زمینه ژرف اندیشی و تلاش و مجاهدت گفت: ما در عرصه فضای مجازی نیازمند پیروی از الگوی اساتید جامعه نگر و ژرف اندیش مانند آیت الله مصباح یزدی و مجاهدتهای هدفمند حاج قاسم هستیم.
وی با بیان اینکه فضای مجازی نیازمند ژرف اندیشی و تلاش و مجاهدت برای رسیدن به مطلوب است، افزود: نباید به وضع موجود تن بدهیم و وضعیت نامناسب را توجیه کنیم.
صرامی با اشاره به اینکه عرصه فعلی فضای مجازی کشور، وضعیت قبل از انقلاب اسلامی را دارد، ادامه داد: زیست مردم در فضای مجازی تحت اشغال بیگانگان و دشمنان است و وضعیت لایههای حاکمیت، مدیریت و کاربری فضای مجازی برای کسانی که دغدغه انقلاب و نظام مبتنی بر انقلاب اسلامی را دارند، غیرقابل تحمل است.
وی با بیان اینکه باید هوشمندی سردار سلیمانی به کمک مدیریت و سیاستگذاری فضای مجازی بیاید و مردم را از پای سفره بیگانگان و دشمن بردارد، گفت: بساط دشمن باید از زیست نوپدید فضای مجازی مردم برچیده شده و مدل اسلامی مبتنی بر اصول یک فضای مجازی سالم و پاک و متعالی برای مردم گسترده شود.
مدیرعامل مجمع فعالان فضای مجازی انقلاب اسلامی با اشاره به اینکه تک تک مردم باید بتوانند در فضای مجازی مشارکت داشته باشند، خاطرنشان کرد: در عرصه فضای مجازی نیازمند نگاه فراتر از مرزها هستیم. همان نگاه ژرف اندیشی و دورنگرانه ای که سردار سلیمانی داشت.
وی با تاکید بر اینکه مسئولان باید تعریف صحیحی از فضای مجازی داشته باشند و به نظام سازی فضای مجازی و مدیریت آنکه ارائه سرویسهای قوی مورد نیاز مردم است بپردازند، گفت: درعرصه نگاه حاکمیتی نیازمند یک سپهر هستیم که شبکه ملی اطلاعات، اولین مبنای این سپهر حاکمیتی مبتنی بر انقلاب است؛ بعد از آن لایه سرویسهای مورد نیاز مردم باید مورد حمایت جدی قرار گیرد.
حاج قاسم اجحاف در حق سرویس دهنده داخلی را تحمل نمیکرد
صرامی با بیان اینکه حاج قاسم به ظرفیتهای داخلی اعتماد و اعتقاد داشت، تاکید کرد: در عرصه فضای مجازی، جوانان دوراندیشی داریم که سرویسهای خوبی فعال کردند و نیاز است که ظرفیتهای ملی در اختیارشان قرار گیرد. مسئولان باید این اعتماد و اعتقاد به ظرفیتهای داخلی را در وجود خود ایجاد کرده و از آن در مدیریت و سیاستگذاری موثر این عرصه، استفاده کنند.
وی گفت: هنوز تعرفه ترجیحی برای سرویس دهنده و مصرف کننده داخلی اینترنت، اعمال نشده است و سرویس دهنده داخلی در بازاری ضد رقابتی در کنار سرویس دهنده خارجی فعالیت میکند. حاج قاسم اگر بود این نامعادلات را برنمی تابید و اجحاف در حق سرویس دهنده داخلی را تحمل نمیکرد. اما هم اکنون شاهد هستیم که مسئول ما، برعکس از یک سرویس دهنده خارجی لذت میبرد و مشغول پیام پراکنی در بستر یک سرویس خارجی است.
هنوز تعرفه ترجیحی برای سرویس دهنده و مصرف کننده داخلی اینترنت، اعمال نشده است و سرویس دهنده داخلی در بازاری ضد رقابتی در کنار سرویس دهنده خارجی فعالیت میکند. حاج قاسم اگر بود این نامعادلات را برنمی تابید و اجحاف در حق سرویس دهنده داخلی را تحمل نمیکردوی با بیان اینکه حاج قاسم حتی در فضای مجازی خارجی هم ترور شد، گفت: پلتفرمهای خارجی حتی اجازه ندادند که پیام تسلیت برای ایشان منتشر شود و آن را سانسور کردند. اما مسئول مربوطه ما که باید حافظ حقوق مردم باشد، امروز در سالگرد شهادت سردار سلیمانی، در پلتفرم اینستاگرام پست جدید منتشر میکند و از جولان دادن در فضای شبکههای بیگانه لذت میبرد.
این فعال فضای مجازی با اشاره به اینکه حاج قاسم مزیتهای موجود را به خوبی شناسایی میکرد و در زمین دشمن بازی نمیکرد، گفت: به همین دلیل مانع تبعات و تلفاتی میشد که دشمن میخواست از ما بگیرد.
وی گفت: ما ظرفیتهای خوبی برای ارائه سرویسها و امکانات داخلی داریم و باید به این مزیتها میدان بدهیم. نباید دم از حمایت بزنیم اما موقع انتشار پیام، از بسترهای خارجی استفاده کنیم. مردم فرق بین سیاستهای اعمالی و اعلامی را میفهمند. اگر قرار است حمایت کنید چرا مردم را به استفاده از سرویس خارجی دعوت میکنید؟
صرامی با اشاره به اینکه پیروی از الگو و خصائص و خصائل سردار سلیمانی میتواند راهگشای فضای مجازی کشور باشد به شرط آنکه ارادهای هم وجود داشته باشد، خاطرنشان کرد: به نظر میرسد که مسئولان به وضع موجود کاملاً رضایت دارند و به همین دلیل نمیتوان امید و انتظاری داشت که این عرصه تغییر و قاعده بازی عوض شود.
فرماندهان فضای مجازی کشور شبیه حاج قاسم رفتار نمیکنند
در این نشست احسان ایرانمنش، فعال فضای مجازی نیز با اشاره به شاخصههایی چون قدرت، درایت، تیزهوشی و تدبیر به عنوان خصائص شخصیتی سردار سلیمانی گفت: فضای مجازی دقیقاً در جایی قرار گرفته که دشمن در آن وجود دارد و میتوان از ویژگیهای سردار سلیمانی برای تدبیر در این فضا استفاده کرد.
وی با بیان اینکه ما در فضای مجازی درایت و تدبیر به کار نبردهایم و به همین دلیل شاهد اتفاقات عجیبی مانند حذف برنامه تلگرام طلایی از گوشی کاربران توسط گوگل بودهایم گفت: به راحتی یک اپلیکیشن ایرانی که برای مقابله با از بین بردن انحصار پلتفرمها در کشور فعال شده بود، توسط گوگل حذف میشود و ما هیچ اقدامی نمیکنیم. اگر مشابه آن اتفاق در دنیا میافتاد و حقوق بشر و آزادی بیان نقض میشد، دنیا با آن چه برخوردی میکرد؟ اینکه یک سری از پستهای کاربران ما توسط اینستاگرام به راحتی پاک میشود و ما هیچ اقدامی نمیکنیم، چه توجیهی دارد؟
به راحتی یک اپلیکیشن ایرانی که برای مقابله با از بین بردن انحصار پلتفرمها در کشور فعال شده بود، توسط گوگل حذف میشود و ما هیچ اقدامی نمیکنیم. اگر مشابه آن اتفاق در دنیا میافتاد و حقوق بشر و آزادی بیان نقض میشد، دنیا با آنچه برخوردی میکرد؟این فعال فضای مجازی تاکید کرد: مشابهت این موضوع در فضای مجازی به این معنی است که در عرصه نبرد با داعش، یک داعشی به راحتی وارد کشور و خانه تک تک مردم میشد و سردار سلیمانی دست روی دست میگذاشت و کاری نمیکرد. این مثال برای ما شوخی به نظر میآید. چرا که هیچگاه سردار سلیمانی این فضا را رها نمیکرد تا داعشی ها وارد خانه ما شوند.
وی گفت: متاسفانه شاهد برخورد سهل اندیشانه مسئولان در حوزه فضای مجازی هستیم. مسئولانی که زیرساختهای اینترنت در روستاها را تامین میکنند فارغ از اینکه بدانند چه اتفاقی در حال رخ دادن در این فضا است؛ اگر سردار سلیمانی متولی فضای مجازی کشور بود، همانقدر که مردم خیالشان در فضای حقیقی آسوده است، خیالشان از فضای مجازی کشور هم آسوده بود و خانوادهها خوشحال بودند که کودکانشان در این فضا، رشد فرهنگی پیدا میکنند. اما متاسفانه فرماندهان فضای مجازی کشور شبیه حاج قاسم رفتار نمیکنند.
ایرانمنش تاکید کرد: متاسفانه در صحنه رویارویی پلتفرمهای داخلی با خارجیها تنها شاهد مواجه با گزاره «نمی شود» هستیم و از لحاظ توانمندی خودمان را دستکم گرفتهایم. این در حالی است که این گزاره انفعال در فضای مقاومت حاج قاسم به هیچ عنوان شنیده نمیشد. به همین دلیل با وجودی که بودجه نظامی کشور ما یک صدم بودجه نظامی آمریکا است، اما کاملاً توانمندی مقابله در این عرصه وجود دارد.
حالا که اسپیس ایکس اینترنت ماهوارهای را راه انداخته مسئولان به تکاپو افتادهاند
وی با اشاره به اینکه دولت خیال میکند که در عرصه توسعه زیرساختهای ارتباطی موفق است، گفت: در آینده نزدیک اینترنت ماهوارهای روی تمام کشورها گسترش مییابد و دیگر نیازی به سیم و کابل و فیبرنوری نیست. هم اکنون اسپیس ایکس ۵۰ هزار ماهواره برای اینترنت فعال کرده است و میخواهد آن را تا ۵ سال دیگر به ۲۰۰ هزار ماهواره افزایش دهد. در این صورت مردم به راحتی از ماهواره برای اتصال استفاده میکنند و با سهل انگاری مسئولان، حاکمیت فضای مجازی به طور کامل از بین میرود.
ایرانمنش با اشاره به جایگزینی فناوریهایی مانند پهپادهای خورشیدی در دنیا برای اتصال به اینترنت و عدم نیاز به زیرساختهای سخت افزاری، گفت: با وجود اینکه این هشدارها از سالهای گذشته داده شد اما با سهل انگاری مسئولان مواجه بودیم و حالا که اسپیس ایکس، اینترنت ماهوارهای را راه انداخته است، مسئولان به تکاپو افتاده است.
در این نشست پرهام فرهنگ وصال کارشناس حقوق بین الملل نیز با تاکید بر اینکه حاج قاسم مامور به وظیفه بود و نه نتیجه، گفت: ایشان در راستای ولایتمداری اصیل و نه شعاری گام برمی داشت. ما در فضای مجازی خیلی از این خصائل دور هستیم.
بسیاری از مسئولان در کنار شعار ولایتمداری دکه زدهاند
وی با بیان اینکه بسیاری از مسئولان در کنار شعار ولایتمداری دکه زدهاند و درعمل درگیر بازیهای خودشان هستند، گفت: متاسفانه شاهد فعالیت دولت لایکی هستیم. مسئولانی که به دنبال افزایش تعداد لایک هستند. مسئولانی که با نمایش بسیار پهپاد پستی را معرفی کردند امروز بگویند چرا پهپاد وجود ندارد و چرا در دوران کرونا که میتوانست حداقل به مردم دارورسانی کند، در اختیار نیست؟
این کارشناس خاطرنشان کرد: به هرحال برخی شخصیتها تکرار ناشدنی هستند و مهمترین ویژگی حاج قاسم نیز این بود که حرف نمیزد، بلکه عمل میکرد.
منبع گزارش: خبرگزاری مهر
Wednesday, 9 October , 2024